Vinica
Spominska hiša Otona Župančiča
Belokranjski muzej Metlika

Ponedeljek, 15. Maj 2017 ob 17:22

Odpri galerijo

Spominska hiša Otona Župančiča Vinica 

Vinica 9, 8344 Vinica

Najava vodenega ogleda za skupine:

telefon: +386 (0)7 306 43 43 
e-pošta: zupancic.vinica@ric-belakrajina.si

~

vstopnina

Župančič - mojster besede

Razstava o enem najpomembnejših slovenskih pesnikov in prevajalcev vodi obiskovalca skozi tri tematske sklope: Otroška poezija in Bela krajina, Župančičev salon, ter Življenje in delo. 



Vinica - stoletja ob reki Kolpi

Od prvih sledi mlajše kamene dobe, skozi železnodobne Japode, antične Rimljane pa vse do srednjega veka in naprej je Vinica spoznala raznolike kulture in civilizacije ter vedno bila njihov del, tam na bregu reke Kolpe. 



Zaslužni Belokranjci - umetniki in znanstveniki

Devetintrideset zaslužnih Belokranjcev pa je mogoče spoznati v štirih sobah prvega nadstropja: v zeleni literate, v modri znanstvenike, v rumeni likovnike, glasbenike, gledališčnike, v rdeči pa Viničane. O zaslužnih Belokranjcih govorimo z njihovimi deli, z dokumentarnimi fotografijami in osebnimi predmeti. Življenjepisi so na voljo v e-knjigi. Čudovite pesmi različnih avtorjev o Beli krajini, ki jih mojstrsko recitira gledališki in filmski igralec Pavle Ravnohrib, ter belokranjske ljudske pesmi v priredbi virtuoza na harmoniki Silvestra Mihelčiča dajejo razstavi dušo in prav ta je njeno bistvo. Brez čustvenih, gorečih, plahih, ustvarjalnih, zagnanih duš ne bi bilo zaslužnih Belokranjcev. Ne bi bilo številnih romanov in pesmi, znanstvenih dosežkov in presežkov, lepih skladb in dobrih uprizoritev, občudovanja vrednih stavb, slik in kipov. Razstava sporoča, da teh ljudi ne smemo pozabiti. In čeprav so mnogi odšli iz rodne Bele krajine, so v duši vedno ostali Belokranjci.


Galerija slik

Zadnje objave

Teme
Stalne razstave Belokranjski muzej

Prijatelji

Dežela Uskokov

NAJBOLJ OBISKANO

Vinica