Muzejske zbirke
Belokranjski muzej skrbi za belokranjsko premično kulturno dediščino, ki jo predstavljajo predmeti petih osnovnih zbirk, osmih dodatnih zbirk in ene posebne zbirke.
Belokranjski muzej Metlika

Sobota, 9. Marec 2019 ob 19:52

Odpri galerijo

Zbiralna politika Belokranjskega muzej temelji na poreklu ali kakršni koli drugi povezavi predmetov in arhivskega gradiva z Belo krajino, ki je posebna tako v geografskem, naravoslovnem kot etničnem, kulturološkem in zgodovinskem pogledu.

Kdo vse so bili prebivalci pokrajine med Kolpo in Gorjanci niti ne vemo točno, so pa najstarejši ohranjeni predmeti, ki so jih uporabljali, iz časa mlajše kamene dobe. Od takrat so tu živela razna ljudstva, ki so za seboj puščala sledi, danes vidne v zbirkah Belokranjskega muzeja. Največ predmetov in drugega gradiva je povezano z Belokranjci. To so potomci slovenskih srednjeveških naseljencev in južnoslovanskih beguncev, Uskokov, ki so se pred turško nevarnostjo sem začeli priseljevati v začetku 16. stoletja. Ime Beli Kranjci se je pojavilo v prvi polovici 19. stoletja po tedaj tu splošni beli noši in ti prebivalci jugovzhodnega dela nekdanje dežele Kranjske so dali ime celotni pokrajini. Za območje današnje Bele krajine je značilna narodnostna, jezikovna in verska raznorodnost prebivalcev. Tu živijo Slovenci, Hrvati in Srbi, ki govorijo slovenska, hrvaška in srbska narečja, po veroizpovedi pa so rimokatoličani, uniati in pravoslavci. Od 14. stoletja do začetka 2. svetovne vojne so na zahodu pokrajine živeli še nemški kolonisti – Kočevarji, prebivalci Bele krajine pa so že nekaj stoletij tudi Romi.

Zbiranje predmetov in drugega gradiva se zato navezuje na vse naštete znane ali neznane prebivalce tega območja skozi ves zgodovinski razvoj.

Pet osnovnih zbirk:

ARHEOLOGIJA

KULTURNA ZGODOVINA

UMETNOSTNA ZGODOVINA

ETNOLOGIJA

NOVEJŠA ZGODOVINA

Osem dodatnih zbirk:

LAPIDARIJ

NUMIZMATIKA

PLAKATI

RAZGLEDNICE

TEHNIKA

NARAVOSLOVJE

DIAPOZITIVI

NEGATIVI NA STEKLU

Posebna zbirka:

DONACIJA KAMBIČ

Skupine predmetov: 

METLIŠKA GODBA NA PIHALA

ZBIRKA PREDMETOV FOTOGRAFA ANTONA

MUCHE

ZBIRKA PREDMETOV METLIŠKE POŽARNE BRAMBE

PREDMETI ZBIRKE FUX - DULAR

Galerija slik

Zadnje objave

Teme
Belokranjski muzej muzejske zbirke

Prijatelji

Dežela Uskokov

NAJBOLJ OBISKANO

Muzejske zbirke