Matija Cipurić ILUSTRACIJE
Ganglovo razstavišče, 31. januar - julij 2020
Belokranjski muzej Metlika

Sobota, 1. februar 2020 ob 14:12

Odpri galerijo

Z zadnjim dnem januarja smo v Ganglovem razstavišču na ogled postavili ilustracije mladega umetnika, domačina Matije Cipurića. 

Z Belokranjskim muzejem je avtor sodeloval že kot študent umetnostne zgodovine pri raznih muzejskih delih, z našo pedagoginjo Alenko Misja pa sta zasnovala tudi dve slikanici: Stari ate, si res pil na rovaš? in Hvala ti, Oton Župančič.

Na pričujoči razstavi so tako na ogled dela, katerih soavtor je Matija, kot tudi  delo, ki je v popolnosti avtorsko, saj predstavlja zaključno nalogo njegovega  študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Študij oblikovanja vizualnih komunikacij, smer ilustracija, je zaključil z magistrsko nalogo z naslovom Priročnik za gradnjo in prezidavo gradov in utrdb, ki je v bistvu ponaredek petsto let stare knjige. Ta po značilnostih spominja na tiskane knjige tistega časa, njena tematika pa so gradovi, renesančne utrdbe in obramba pred Turki. Zgodbo, ki temelji na zgodovinskih dejstvih, si je izmislil sam, za priročnik je izdelal tudi 17 celostranskih ilustracij in šest inicijalk, celotna knjiga pa obsega preko 40 strani.

Razstava je na ogled do julija 2020.

Vljudno vabljeni!

Nekaj utrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate v galeriji (foto: Leon Gregorčič). 

 

Galerija slik

Zadnje objave

Teme
razstave Belokranjski muzej

Prijatelji

Dežela Uskokov

NAJBOLJ OBISKANO

Matija Cipurić ILUSTRACIJE