SPLETNA RAZSTAVA
Belokranjski muzej Metlika

Ponedeljek, 22. Februar 2021 ob 10:19

Odpri galerijo

Bela krajina je po površini ena manjših pokrajin v Sloveniji, za nas Belokranjce pa je največja in najpomembnejša. Zato smo ob 25-letnici samostojne Slovenije z razstavo Bela krajina za samostojno Slovenijo spomnili na tukajšnje dogodke v letih 1990 in 1991. 

Kljub temu, da v Beli krajini med osamosvojitveno vojno ni bilo krvavih spopadov, med napetostmi v bojnih akcijah pa ni bil izstreljen niti en naboj, je pokrajina v osamosvojitvenem procesu Slovenije prispevala svoj delež. Osamosvojitev ni bila enkraten dogodek, ni bila le vojna, osamosvojitev je bila dolgotrajen proces, o katerem bodo morda dokončno sliko prikazali zanamci, če le ne bodo obremenjeni z dnevno politiko, zaslugami in krivdami.

Razstava, ki smo jo ob praznovanju 25-letnice osamosvojitve pripravili v Belokranjskem muzeju, pripoveduje o dogodkih in procesih, ki so se odvijali v tem, ne tako oddaljenem času v Beli krajini. Namenjena je vsem, ki se tega obdobja novejše zgodovine Slovenije spominjajo, so ga soustvarjali, kakor tudi tistim, ki jih takrat še ni bilo, ali pa so bili premladi, da bi ga razumeli.

Čeprav je od nastanka razstave minilo pet let, se v tem času ni nič spremenilo. Kar smo zapisali takrat še vedno drži. Izbranih deset tem povedno in simbolno predstavi Belo krajino v obdobju od začetka demokratizacije slovenske družbe do vzpostavitve suverene države na celotnem ozemlju Republike Slovenije.

Vabljeni k ogledu spletne razstave

<< Naprej v preteklost - #Slovenija

Galerija slik

Zadnje objave

Teme
arhiv muzejnaspletu SLOVENIJA

Prijatelji

Dežela Uskokov

NAJBOLJ OBISKANO

SPLETNA RAZSTAVA