Iz hiše na metliških Dragah
Galerija Kambič, 8. februar - 9. september 2023
Belokranjski muzej Metlika

Četrtek, 9. Februar 2023 ob 13:57

Odpri galerijo

  Belokranjski muzej je ob koncu leta 2019 prejel dragoceno zbirko z več kot tristo predmeti, katerih večina odslikava podobo meščanskega življenja v drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletja. Do takrat muzej tovrstnih predmetov (porcelan, srebro, steklo, tekstil) ni hranil prav veliko, zato so lepo obogatili našo kulturnozgodovinsko zbirko.

  Predmete sta donirala dr. Janez Dular in mag. Andrej Dular, nahajali pa so se v hiši njunih prednikov na metliških Dragah. Od leta 1863, ko jo je dala zgraditi Antonija Wanka pl. Lenzenheim, prvič poročena s Karlom Fuxom, se je zvrstilo nekaj generacij Fuxovega rodu, zadnja pa je nosila priimek Dular. Nazadnje je v hiši živel profesor Jože Dular, dolgoletni ravnatelj Belokranjskega muzeja. Njegova sinova sta v donacijo vključila tudi očetove osebne predmete in ji dodala številna likovna dela.

  Pripravo razstave in izdajo kataloga smo načrtovali že v letu 2020, a je epidemija razstavo preprečila. Našo primarno nalogo smo kljub vsemu opravili: vsi predmeti so bili inventarizirani, fotografirani, digitalizirani, konservirani in objavljeni v katalogu. Izbor predmetov si lahko ogledate tukaj.

  Zgodba se tu ni končala, saj sta nas Janez in Andrej Dular obdarila še z novimi predmeti, med katerimi je tudi kar nekaj kosov pohištva. Skupno število se je povzpelo nad petsto.

  Za razstavo smo naredili tematski in kronološki izbor predmetov in jih dopolnili s panoji, ki spremljajo stanovalce hiše na Dragah. S še nekaj trdnimi družinami so Fuxovi skoraj tristo let sooblikovali meščanski utrip Metlike in se za vedno zapisali v zgodovino mesta.

  Po zaslugi Janeza in Andreja Dularja se bodo z njihovo zapuščino srečevali tudi prihodnji rodovi.

~

  Vljudno vabljeni v Galerijo Kambič med 8. februarjem in 9. septembrom 2023!

  

Galerija slik

Zadnje objave

Teme
Aktualno GalerijaKambič občasnarazstava FuxDular

Prijatelji

Dežela Uskokov

NAJBOLJ OBISKANO

Iz hiše na metliških Dragah