Ta veseli dan kulture
Belokranjski muzej Metlika

Četrtek, 23. November 2023 ob 14:33

Odpri galerijo

Za nami je še en tradicionalen dan odprtih vrat slovenske kulture, ko muzeji za vas poleg brezplačnih ogledov naših razstav pripravimo tudi zanimive dogodke.

Tokrat smo v Galeriji Kambič prisluhnili vodstvu kuratorja občasne razstave Onkraj beline Iztoka Premrova. Popeljal nas je med slikarskimi in kiparskimi deli, grafikami ter prostorskimi postavitvami akademsko izobraženih likovnih umetnikov, ki bivajo in delujejo v Beli krajini - Boštjana Kavčiča, Roberta Lozarja, Jasmine Nedanovski, Tejke Pezdirc, Marije Rus in Joni Zakonjšek. Vodstvu sta se pridružila tudi avtorja Robert Lozar in Boštjan Kavčič ter delila svoja ustvarjalna videnja.

V Belokranjskem muzeju pa smo pripravili delavnico za odrasle z naslovom Od vlakna do platna z mlado belokranjsko oblikovalko Vito Ivičič, ki obuja pridelavo in predelave lanu na tradicionalen način.

Najprej smo se s kustosinjo pedagoginjo Alenko Misja sprehodili po stalni razstavi in se seznanili s tkanjem od pra- do novejše zgodovine, nato pa ob prijetnem druženju spoznali, kako veliko truda in časa je bilo nekdaj potrebnega, da so prišli zgolj do kosa oblačila. V mikanju, sukanju in spletanju niti smo se preizkusili na prazgodovinski in modernodobni način, svoje znanje in anekdote pa nam je predala tudi Tončka Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa, ki skrbi, da tovrstne spretnosti in znanja naših prednikov ne utonejo v pozabo.

Galerija slik

Zadnje objave

Teme
BelokranjskiMuzej VitaIvičič GalerijaKambič Onkrajbeline Odvlaknadoplatna TončkaJankovič tkanje

Prijatelji

Dežela Uskokov

NAJBOLJ OBISKANO

Ta veseli dan kulture