Peč iz kahel
Belokranjski muzej Metlika

Četrtek, 7. December 2023 ob 09:41

Odpri galerijo

Kako se je sobica grela, ko je bila zimazimabela? V belokranjskih kmečkih hišah s pečjo iz kahel.

Kahle so lončaste oziroma skledaste pečnice, ki sestavljajo zunanjo površino peči in so ena najstarejših oblik pečnic. Zaradi svoje oblike so v prostor oddajale več toplote in po izkustvu naj bi ena pečnica zadostovala za ogrevanje 1 kubičnega metra prostora.

Peč iz kahel v prvi hiši, druga polovica 19. stoletja – prva polovica 20. stoletja (del etnološke zbirke stalne razstave Bela krajina v odsevu sedmih tisočletij); foto: Branko Babič.


Večina kmečkih hiš je imela tri prostore: vežo, »prvo hišo« in »zadnjo hišo«. V prvi hiši je bila sezidana peč iz kahel, ki so jo kurili iz veže. Ta je bila hkrati tudi kuhinja, stropa ni imela, dim iz peči pa se je dvigal proti slemenu ter obarval stene. Prva hiša z lesenim stropom medtem ostaja čist osrednji prostor, kjer se je podnevi odvijalo življenje družine, ponoči pa je služil za spanje otrokom in starim staršem.

Kurišče v veži, druga polovica 19. stoletja – prva polovica 20. stoletja (del etnološke zbirke stalne razstave Bela krajina v odsevu sedmih tisočletij); foto: Branko Babič.

<< Naprej v preteklost - #zimazimabela

Galerija slik

Zadnje objave

Teme
zimazimabela

Prijatelji

Dežela Uskokov

NAJBOLJ OBISKANO

Peč iz kahel